Return to Homepage



LEGEA REPUBLICII MOLDOVA
cu privire la drepturile persoanelor apartinīnd minoritatilor
nationale si la statutul juridic al organizatiilor lor

Nr.382-XV din 19.07.2001

   Demonstrīnd devotament fata de Declaratia Universala a Drepturilor Omului si de alte acte juridice internationale privind drepturile omului, inclusiv fata de Conventia-cadru privind protectia minoritatilor nationale;
    confirmīnd si dezvoltīnd drepturile, libertatile si obligatiile fundamentale ale cetatenilor, consfintite īn Constitutia Republicii Moldova;
    tinīnd cont de diversitatea etnica, culturala si lingvistica a poporului Republicii Moldova constituita pe parcursul istoriei;
    pornind de la principiile juridice internationale conform carora protectia minoritatilor nationale, a drepturilor si libertatilor persoanelor apartinīnd acestor minoritati este parte inseparabila a protectiei drepturilor omului;
    Parlamentul adopta prezenta lege organica.

Capitolul I
DISPOZITII GENERALE

Art.1. - Īn sensul prezentei legi, prin persoane apartinīnd minoritatilor nationale se īnteleg persoanele care domiciliaza pe teritoriul Republicii Moldova, sīnt cetateni ai ei, au particularitati etnice, culturale, lingvistice si religioase prin care se deosebesc de majoritatea populatiei - moldoveni - si se considera de alta origine etnica.

Art.2. - Orice persoana apartinīnd unei minoritati nationale are dreptul sa aleaga liber daca apartine minoritatii respective sau nu. Aceasta alegere sau exercitare a drepturilor legate de ea nu trebuie sa puna persoana īntr-o situatie nefavorabila.

Art.3. - Relatiile care apar īn contextul exercitarii drepturilor si libertatilor aferente apartenentei la o minoritate nationala sīnt reglementate de Constitutia Republicii Moldova, de prezenta lege, de alte acte legislative, precum si de tratatele si acordurile internationale la care Republica Moldova este parte.

Capitolul II
DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE
PERSOANELOR APARTINĪND MINORITATILOR NATIONALE

Art.4. - (1) Statul garanteaza persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale dreptul la egalitate īn fata legii si la protectie egala īn fata legii.
(2) Orice discriminare din motivul apartenentei la o minoritate nationala este interzisa.

Art.5. - (1) Statul se obliga sa contribuie la crearea conditiilor necesare pastrarii, dezvoltarii si exprimarii identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale.
(2) Statul asigura efectuarea de cercetari stiintifice īn domeniul istoriei, limbii si culturii minoritatilor nationale.
(3) Monumentele de istorie si cultura ale minoritatilor nationale sīnt ocrotite de stat.

Art.6. - (1) Statul garanteaza realizarea drepturilor persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale la educatie prescolara, la studii primare, medii (generale si profesionale), superioare si postuniversitare īn limbile moldoveneasca si rusa, creeaza conditii pentru realizarea dreptului lor la educatie si la instruire īn limba materna (ucraineana, gagauza, bulgara, ivrit, idis etc.).
(2) Pentru asigurarea procesului de instruire īn institutiile de īnvatamīnt īn care predarea se face, īn īntregime sau partial, īn limbile minoritatilor nationale, statul contribuie la elaborarea de programe si literatura didactico-metodica, la instruirea cadrelor didactice, colaborīnd īn acest domeniu cu alte tari.
(3) Persoanele apartinīnd minoritatilor nationale au dreptul sa obtina studii superioare si postuniversitare īn patria lor istorica si īn alte tari īn baza tratatelor si acordurilor internationale.
(4) Persoanele apartinīnd minoritatilor nationale si organizatiile lor au dreptul, īn conditiile legii, sa fondeze institutii prescolare si institutii de īnvatamīnt particulare de toate nivelurile. Studierea limbii si literaturii moldovenesti, precum si a istoriei Moldovei, īn toate institutiile de īnvatamīnt este obligatorie.

Art.7. - Persoanele apartinīnd minoritatilor nationale au dreptul la libera folosire a limbii materne, atīt īn scris, cīt si oral, sa aiba acces la informatii īn aceasta limba, sa o difuzeze si sa faca schimb de informatii.

Art.8. - (1) Statul asigura publicarea actelor normative, comunicarilor oficiale si altor informatii de importanta nationala īn limbile moldoveneasca si rusa.
(2) Īn localitatile carora, īn conformitate cu art.111 din Constitutia Republicii Moldova, le-a fost acordat statut special de autonomie, actele normative de importanta locala, comunicarile oficiale si alte informatii se publica si īn alte limbi oficiale stabilite de legile respective.
(3) Pe teritoriile īn care persoanele apartinīnd unei minoritati nationale constituie o parte considerabila din populatie, actele autoritatilor administratiei publice locale se publica īn limba acestei minoritati daca este necesar si, totodata, īn limbile moldoveneasca si rusa.

Art.9. - Statul garanteaza ca modificarea organizarii administrativ-teritoriale nu va urmari modificarea componentei etno-demografice a regiunilor. La efectuarea unor astfel de modificari, se va tine cont de opinia populatiei locale, inclusiv de opinia persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale.

Art.10. - Denumirile localitatilor, strazilor, institutiilor si localurilor publice se indica īn limbile moldoveneasca si rusa, iar īn localitatile carora le-a fost acordat statut special de autonomie - si īn alte limbi oficiale, stabilite prin legile respective.

Art.11. - (1) Informatia cu caracter public care se refera nemijlocit la ocrotirea sanatatii, la asigurarea ordinii publice si a securitatii cetatenilor, precum si informatia vizuala īn institutiile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei, Procuraturii, īn institutiile medicale din municipii si orase, īn mijloacele de transport, īn garile auto, feroviare si fluviale, īn aeroporturi, pe autostrazi se perfecteaza īn limbile moldoveneasca si rusa.
(2) Īn localitatile carora le-a fost acordat statut special de autonomie, informatia prevazuta la alin.(1) se poate perfecta si īn alte limbi oficiale stabilite de legile respective.
(3) Īn teritoriile īn care persoanele apartinīnd unei minoritati nationale constituie o parte considerabila din populatie, informatia prevazuta la alin.(1) se publica, dupa caz, si īn limba acestei minoritati.

Art.12. - (1) Persoanele apartinīnd minoritatilor nationale au dreptul de a se adresa īn institutiile publice oral si īn scris, īn limba moldoveneasca sau rusa, si de a primi raspuns īn limba īn care au formulat adresarea.
(2) Īn localitatile carora le-a fost acordat statut special de autonomie, drept limba de comunicare īn relatiile cu autoritatile publice poate servi una din limbile oficiale stabilite de legile respective.
(3) Īn teritoriile īn care persoanele apartinīnd unei minoritati nationale constituie o parte considerabila din populatie, drept limba de comunicare cu autoritatile publice poate servi si limba acestei minoritati.

Art.13. - (1) Persoanele apartinīnd minoritatilor nationale si organizatiile lor au dreptul, īn conditiile legii, de a fonda mijloace de informare īn masa, de a edita literatura īn limbile minoritatilor nationale.
(2) Statul asigura organizarea emisiunilor īn limbile minoritatilor nationale la radioul si televiziunea de stat.

Art.14. - Persoanele apartinīnd minoritatilor nationale au dreptul, īn conditiile legii, sa-si determine atitudinea fata de religie, īn special sa-si aleaga confesiunea, precum si sa desfasoare, individual sau īmpreuna cu coreligionarii, activitate religioasa de iluminare īn limba materna sau īn alta limba pe care o accepta, sa savīrseasca ritualuri, sa īntretina cladiri de cult, sa utilizeze literatura religioasa si obiecte de rit.

Art.15. - Persoanele apartinīnd minoritatilor nationale au dreptul sa tina sarbatorile lor nationale si sa comemoreze datele lor istorice, sa participe la savīrsirea de ritualuri ale popoarelor lor, sa foloseasca īn particular simbolica lor nationala.

Art.16. - (1) Persoanele apartinīnd minoritatilor nationale au dreptul sa-si utilizeze numele, prenumele si patronimicul (daca acesta se foloseste īn limba lor materna), inclusiv īn acte oficiale, īn forma acceptata īn limba lor materna.
(2) Daca īn limba materna a persoanei apartinīnd unei minoritati nationale se foloseste un alt alfabet decīt cel latin, numele, prenumele si patronimicul ei se translitereaza īn limba moldoveneasca īn conformitate cu normele ei de transliterare a numelor straine.
(3) La īnregistrarea actelor de stare civila si la perfectarea actelor de identitate este obligatoriu sa se tina cont de vointa persoanei referitor la utilizarea dreptului stabilit la alin.(1).

Art.17. - Statul contribuie la facilitatea contactelor umanitare ale persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale cu patria lor istorica.

Capitolul III
ORGANIZATIILE PERSOANELOR
APARTINĪND MINORITATILOR NATIONALE

Art.18. - Persoanele apartinīnd minoritatilor nationale pot sa-si exercite drepturile atīt īn mod individual, cīt si asociindu-se, īn conditiile legii, īn organizatii (asociatii, comuniuni, comunitati, societati etc.) cu caracter iluminist, cultural, religios si de binefacere.

Art.19. - (1) Organizatiile persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale au drepturile care sīnt acordate, conform legislatiei īn vigoare, asociatiilor obstesti.
(2) Nici una din organizatiile persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale nu poate pretinde la reprezentarea monopolizata a intereselor minoritatii respective.

Art.20. - (1) Organizatiile persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale beneficiaza de sustinerea statului la realizarea programelor īn domeniul culturii, stiintei, īnvatamīntului, iluminismului, cercetarilor istorice, binefacerii.
(2) Unele din programele, stabilite la alin.(1), de interes deosebit, selectate prin concurs, pot fi sustinute financiar de catre stat.
(3) Organul responsabil de selectarea programelor, de finantarea lor si de controlul asupra folosirii mijloacelor repartizate conform alin.(2) este Departamentul Relatiilor Interetnice.
(4) Organizatiile persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale au dreptul de a primi si a folosi, īn conditiile legii, donatiile facute de persoane juridice si fizice.

Art.21. - Organizatiile persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale au dreptul sa colaboreze cu institutii si departamente din alte tari, de a caror competenta tin problemele ce prezinta interes pentru organizatiile īn cauza sub aspectul realizarii scopurilor lor statutare.

Art.22. - La elaborarea si promovarea politicii īn domeniul culturii si īnvatamīntului minoritatilor nationale, Guvernul, ministerele, departamentele, autoritatile administratiei publice locale vor consulta organizatiile persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale ale caror interese sīnt atinse īn deciziile respective.

Capitolul IV
DREPTUL DE REPREZENTANTA SI DE
PARTICIPATIE LA ADMINISTRARE

Art.23. - Reprezentanta persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale īn Parlament si īn consiliile locale este obtinuta īn urma alegerilor, conform legislatiei īn vigoare.

Art.24. - Persoanele apartinīnd minoritatilor nationale au dreptul de reprezentanta aproximativ proportionala īn structurile puterii executive si ale celei judecatoresti de toate nivelurile, īn armata, īn organele de drept.

Art.25. - (1) Organul responsabil de promovarea politicii de stat īn domeniul relatiilor interetnice, īn special de executarea prezentei legi, este Departamentul Relatiilor Interetnice.
(2) Pe līnga Departamentul Relatii Interetnice functioneaza īn calitate de organ consultativ un consiliu de coordonare, din a carui componenta fac parte si conducatori ai asociatiilor etno-culturale.
(3) Īn subordinea Departamentului Relatii Interetnice functioneaza Casa Nationalitatilor, centru cultural si organizatoric al organizatiilor etno-culturale republicane.
(4) Directorul general al Departamentului Relatiilor Interetnice este numit de Guvern, de comun acord cu Comisia parlamentara pentru drepturile omului si minoritatile nationale.

Capitolul V
DISPOZITII FINALE

Art.26. - Realizarea drepturilor si libertatilor persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale presupune īndeplinirea obligatiunilor acestor persoane fata de statul Republica Moldova si nu poate limita drepturile si interesele legitime ale altora.

Art.27. - Īn prezenta lege, nimic nu poate fi interpretat drept periclitare a suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Art.28. - Daca īn actele juridice internationale privind drepturile omului la care Republica Moldova a aderat sīnt stabilite alte prevederi decīt cele din legislatia Republicii Moldova cu privire la drepturile si libertatile fundamentale ale omului, inclusiv la drepturile persoanelor apartinīnd minoritatilor nationale, se aplica prevederile actelor juridice internationale.

Art.29. - Guvernul, īn termen de 3 luni:
va prezenta Parlamentului propuneri pentru aducerea legislatiei īn vigoare īn conformitate cu prezenta lege;
va adopta actele normative care sa asigure executarea prezentei legi.

PRESEDINTELE
PARLAMENTULUI

Eugenia OSTAPCIUC

Chisinau, 19 iulie 2001.
Nr. 382-XV.




Source: Monitorul Oficial al R.Moldova nr.107/819 din 04.09.2001


RETURN