Return to Homepage



LEGE Nr. 215

privind administratia publica locala

13 martie 2001

......................

Art. 43

.......................

(3) Lucrarile sedintelor se desfasoara īn limba romāna, limba oficiala a statului. Īn consiliile locale īn care consilierii apartinānd unei minoritati nationale reprezinta cel putin o treime din numarul total, la sedintele de consiliu se poate folosi si limba materna. Īn aceste cazuri se va asigura, prin grija primarului, traducerea īn limba romāna. Īn toate cazurile documentele sedintelor de consiliu se īntocmesc īn limba romāna.

......................

Art. 51
Īn unitatile administrativ-teritoriale īn care cetatenii apartinānd unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor hotarārile cu caracter normativ se aduc la cunostinta publica si īn limba materna a cetatenilor apartinānd minoritatii respective, iar cele cu caracter individual se comunica, la cerere, si īn limba materna.

......................

Art. 90
(1) Īn raporturile dintre cetateni si autoritatile administratiei publice locale se foloseste limba romāna.
(2) Īn unitatile administrativ-teritoriale īn care cetatenii apartinānd unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, īn raporturile lor cu autoritatile administratiei publice locale si cu aparatul propriu de specialitate acestia se pot adresa, oral sau īn scris, si īn limba lor materna si vor primi raspunsul atāt īn limba romāna cāt si īn limba materna.
(3) Īn conditiile prevazute la alin. (2), īn posturile care au atributii privind relatii cu publicul vor fi īncadrate si persoane care cunosc limba materna a cetatenilor apartinānd minoritatii respective.
(4) Autoritatile administratiei publice locale vor asigura inscriptionarea denumirii localitatilor si a institutiilor publice de sub autoritatea lor, precum si afisarea anunturilor de interes public si īn limba materna a cetatenilor apartinānd minoritatii respective, īn conditiile prevazute la alin. (2).
(5) Actele oficiale se īntocmesc īn mod obligatoriu īn limba romāna.

......................



Source: Monitorul Oficial al Romāniei Nr. 204 din 23 aprilie 2001


RETURN